Vianočné jedlá na Slovensku

Vianoce sú v mnohých ohľadoch skutočne špeciálnym časom v roku, s ktorým sa spájajú niektoré unikátne znaky. K tým patria vianočné koledy, stromček obvešaný ozdobami, betlehemy, rozprávky a samozrejme vianočná nádielka darčekov a štedrovečerná večera. Typické vianočné jedlá sa podobne ako zvyky na Slovensku líšia od regiónu k regiónu a mnoho rodín má aj vlastné unikátne tradície. Sú však niektoré jedlá, ktoré na správnom slovenskom štedrovečernom stole jednoducho nemôžu chýbať nikde.

Vianočné oplátky

Oplátky s orechovou príchuťou a potreté medom sú akousi formou predjedla, skôr než príde na rad polievka. Mnohí ľudia veria, že zahryznutím do oplátky si posilnia svoje zdravie a zabráni sa chorobám, ktoré by ich mohli postihnúť. Preto si niektorí potrú svoje oplátky ešte aj cesnakom pre posilnenie ich zdravotného účinku.

Vianočné oblátky
Vianočné oblátky

Vianočná kapustnica

Za oplátkami nasleduje polievka a hoci niekde sa jedáva skôr šošovicová, hrachová alebo rybacia, jednotkou u väčšiny rodín je práve kapustnica. Jej základom je samozrejme hlávková biela kapusta, doplnená o sušené hríby a domácu klobásku, aby bola polievka šťavnatejšia. Niektorí ľudia zmiešajú kapustu s cibuľou, alebo do kapustnice pridajú sušené slivky či kúsky bravčového mäsa. Podľa potreby a chuti sa počas varenia v horúcej vode polievka ochutí soľou, čiernym korením, bobkovým listom či iným korením ako je červená paprika, rasca a majorán. Sú kuchári a kuchárky, ktorí do zmesi pridajú aj mlieko a šľahačkovú smotanu a častou súčasťou kapustnice býva napokon aj zápražka vytvorená z múky zmiešanej s olejom alebo maslom.

Vianočná kapustnica
Vianočná kapustnica

Vianočný kapor

Ak je niečo, čo na štedrovečernom stole musí byť stoj čo stoj, nech žijete kdekoľvek na Slovensku, tak je to ryba a je tomu tak už veľmi veľmi dlho. Kto má alebo mal v rodine rybára, určite si bude pamätať, ako im vo vani na Vianoce plával statný kapor a neskôr sa ocitol na tanieri. Dnes si ho ale samozrejme možno bežne zakúpiť aj v obchodoch alebo na trhoch, priniesť si ho domov a pripraviť si ho spôsobom, aký sa vám najviac pozdáva.


Častým je napríklad nakrájanie na menšie kúsky, obalenie v múke, vajíčku a strúhanke a následné vyprážanie na masle alebo oleji z oboch strán. Okrem kapra je bežné jedávať aj pstruha pripraveného podobným postupom alebo vyprážané rybie filé. Nie všetci ale patria k milovníkom rybacieho mäsa a ak je to aj váš prípad, vaším hlavným vianočným chodom môže byť namiesto toho vyprážaný bravčový rezeň na viedenský spôsob.

Vianočný kapor a zemiakový šalát
Vianočný kapor a zemiakový šalát

Vianočný zemiakový šalát

Aký by to ale bol chod, ak by mu chýbala príloha ? Veru vianočný by určite nebol. Preto býva mäso na tanieri doplnené o nejakú formu zemiakov. Niekto dá prednosť uvareným alebo opekaným zemiakom, všeobecne je však tradičnejší zemiakový šalát. Zemiaky sa doň najprv uvaria v šupke, potom olúpu a pokrájajú nadrobno. Takéto zemiačiky sa potom premiešajú s kúskami uvareného vajíčka, hráškom, mrkvou a uhorkou. Aby získal zemiakový šalát svoju pravú a charakteristickú chuť, treba ho zmiešať aj s poctivou dávkou majonézy ochutenej o soľ a korenie. V prípade, že vám majonéza pre svoje vyššie kalorické hodnoty nešmakuje, nemusíte to s ňou ale preháňať, keďže vám postačí aj štipka, ktorú namiesto toho doplníte o nálev z octu a práškového cukru.

Vianočné medovníky a koláče

Nuž a za slanou večerou by nemal chýbať drobný sladký dezert. Jeho podoba je tiež veľmi rôznorodá, veľa samozrejme záleží, komu čo viac chutí a tiež na tom, koľko miesta zostane v žalúdku po výdatnej večeri pozostávajúcej z viacerých chodov. Niekde sa hryzkajú šuhajdy, inde zase rôzne rezy, linecké koláčiky, rolády, záviny alebo štrúdle. Typické sú v mnohých rodinách hlavne medovníky. Cesto, z ktorých sú vytvorené sa skladá z hladkej múky, masla, práškového cukru a vajec. Výhodou medovníkov je, že keď už máte raz vytvorené cesto, môžete mu dať takú vianočnú formu, akú len chcete. Či si teda vykrojíte medovníček v podobe stromčeka, hviezdičky, rybky alebo snehuliaka, každému bude jasné, že ide o pravú vianočnú pochúťku. Medovníky sa potom opečú dozlatista a potrú vajíčkom. Ak by ste chceli ich chuť ešte pozmeniť, kľudne do nich po vykrojení vložte kúsok orecha, sušené hrozienko či inú dobrotu.

Vaše vianočné jedlá

Poznáte nejaké zaujímavé jedlo alebo zákusok, ktorý robievate počas Vianoc? Podeľte sa s ním aj s ostatnými – napíšte nám sem do komentáru pod článkom recept na vaše obľúbené vianočné jedlo a odporučte tak ostatným, čo by podľa vás nemalo chýbať na štedrovečernom stole.

 

Ak sa ti článok páči, zdieľaj ho prosím medzi svojich priateľovShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

One thought on “Vianočné jedlá na Slovensku”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *